”Björner Torsson uppviglar till motstånd”

”Björner Torsson uppviglar till motstånd”

maj 17

Häromdagen var det ”boksläpp” för boken ”Ett solvarv på Storsudret”, en bok som redan fått många goda vitsord. I boken medverkar bland många andra Björner Torsson med en artikel om bastun i Vamlingbo. Men Björner har också nyss kommit ut med en egen bok. Och det är inte den första. Han debuterade redan 1964 med diktsamlingen ”Duvan i oljeregnet” och därefter har det blivit mer än tio ytterligare diktsamlingar. Och nu har det alltså blivit dags för ännu en och den heter ”Blandade röster är de bästa rösterna”, utgiven på Albert Bonniers förlag. Den fick häromdagen en strålande recension i Dagens Nyheter och där står bland annat att Björner uppviglar till motstånd mot mäns våld. I en av dikterna står: ”Hur kan mödrar ha ett sådant överseende med sönernas illgärningar? Hur kan kvinnorna ha ett sådant överseende med männens illgärningar?” Det står också att ”Inte alla män misshandlar alla kvinnor, det är uppenbart. Men faktum är att män misshandlat kvinnor historien igenom, in i nuet.” Till sist ytterligare ett citat: Det svåra är inte att förhärda sig. Det svåra är att inte förhärda sig.”