Idag fick Ulla och Lars-Anders medalj av prins Carl Philip

Idag fick Ulla och Lars-Anders medalj av prins Carl Philip

apr 08

Vid en högtidlig och samtidigt lättsam ceremoni i Svenska Läkaresällskapets vackra lokaler i centrala Stockholm fick Ulla Larsson och Lars-Anders Nilsson, Augstens i Vamlingbo, idag ta emot en guldmedalj efter att levererat mjölk av högsta kvalitet under 23 år. Totalt delades 37 medaljer ut till mjölkbönder från hela landet. Ceremonin inleddes med att alla sjöng Sveriges nationalsång och sedan höll LRF:s ordförande Palle Borgström ett välkomst- och öppningsanförande. Efter medaljutdelningen blev det musikalisk underhållning och sedan höll generaldirektören för Statens Veterinärmedicinska Anstalt ett anförande. Prins Carl Philip delade också ut ett pris till en familj som utsetts till årets mjölkbönder. Självfallet hurrades det för medaljörerna och de hedrades också med en trumpetfanfar. Efter medaljutdelningen åkte medaljörerna till Solliden på Skansen för lunch och där fick de också träffa Skansen-chefen John Brattmyhr och i kväll blir det gemensam middag och även då deltar Palle Borgström. Första gången redaktören bevistade medaljutdelningen var 1987 och då delades medaljerna ut av kung Carl Gustaf i Stockholms konserthus. Det fanns betydligt fler mjölkbönder på den tiden och därmed också fler medaljörer. Senare har kronprinsessan Victoria ibland varit prisutdelare, men i år var det alltså den vid Alnarp i Skåne lantbruksutbildade prinsen. Tilläggas skall att den första ”inteckningen” i guldmedaljen får man efter tre års prickfria mjölkleveranser i form av ett diplom och sedan följer fler diplom. Redaktören som var mjölkbonde under fem år för sådär en 40 år sedan har ett sådant diplom i sitt arbetsrum. Noteras kan att det diplomet ser lika dant ut som det diplom redaktörens mormor fick på 1930-talet och som hänger på en vägg i mangårdsbyggnaden vid Stenstugu i Vamlingbo. Slutligen skall tilläggas att Ulla och Lars-Anders trivdes gott i sällskap med prinsen och med sina kollegor från hela landet och de såg också fram emot resten av dagen. I morgon, tisdag, återvänder de till Augstens.