Anita Widén avslutar en enastående insats som kulturarbetare

Anita Widén avslutar en enastående insats som kulturarbetare

jul 04

Den 19 juli slutar Anita Widén efter 43  år i kulturens tjänst. Det firas redan i morgon, torsdag, med kaffe och tårta för alla som besöker biblioteket i Burgsvik. Anita ber om ursäkt för att hon inte riktigt minns, men det var runt 1975 som hon började på biblioteket i Vamlingbo. Det inrymdes på andra våningen i den så kallade storskolan mitt emot prästgården. I Burgsvik började hon 1985 och arbetade både i Burgsvik och i Vamlingbo ett antal år innan biblioteket i Vamlingbo lades ner. När Anita nu går i pension är det alltså efter imponerande cirka 43 år. Och hon säger att det alltid varit lika roligt att gå till jobbet, som hon upplevt som särdeles stimulerande och intressant. Och avståndet till Visby har också inneburit en frihet. Man har inte lagt sig i så mycket och hon har kunnat påverka efter eget huvud. Det har lett till att biblioteket tack vare Anita har blivit en uppskattad mötesplats där också en rad andra aktiviteter utöver bokutlåning gått och går av stapeln. Tack vare alla deltidsboende har också biblioteket i Burgsvik en enastående hög utlåning per capita och vissa veckor sommartid är utlåningen större än på Almedalsbiblioteket i Visby. Tack vare sitt sätt att bemöta alla, stora som små, fastlänningar som infödingar, bokslukare som sällanläsare, har Anita också gjort en enastående kulturgärning och många, många kommer att sakna henne. Nu önskar vi hennes efterträdare Christina Nilsson och Anette Torgnysdotter lycka till med uppgiften att förvalta arvet efter Anita.