Tidig vallskörd till följd av torkan och värmen

Tidig vallskörd till följd av torkan och värmen

maj 21

”Mars torr, april våt och maj kall fyller bondens lador all” står det i bondepraktikan. Nu har vi fått inte bara en torr utan också en osedvanligt varm maj. Det gör att gräset på vallarna börjar torka och därmed försämras näringsvärdet snabbt. Därför har vallskörden redan påbörjats runt om på Storsudret och det är osedvanligt tidigt. Numera ensileras merparten av vallgräset och är sommaren någorlunda normal blir det oftast minst tre skördar. Kombinationen av torka och värme har också lett till att övriga grödor tar stryk. Över vädret rår vi inte. Vi kan bara hoppas att det snart kommer regn till glädje inte bara för alla lantbrukare, utan för alla oss som sätter värde på lantbrukarnas viktiga kulturgärning.