Med- och motgångar på Storsudret

Med- och motgångar på Storsudret

apr 28

Låt oss börja med de senare. Den senaste tiden har det onekligen varit en hel del motgångar på Storsudret. Suderhälsans konkurs i höstas innebar att många jobb försvann och lokalerna står fortfarande tomma utan köpare. Campingen i Burgsvik är till salu och många frågar sig oroligt vad som kommer att hända med campingen. Förhandlingarna med Region Gotland om hamnen i Burgsvik har utvecklats till en långbänk och kritiken mot Region Gotland växer. Och för några dagar sedan kom beskedet att Vamlingbolaget säger upp de fem anställda och stänger butiken på Åsögatan i Stockholm. Ett par av de uppsagda kommer dock att erbjudas timanställning från och med i höst. En del tillverkning sker sedan tidigare i Tallin och om det blir mer framöver är ännu oklart. En ambition är dock att i framtiden sälja mer på nätet och att satsa mer på hemsidan. Så över till medgångarna och då börjar vi i Fide. Pigge Werkelin rustar upp campingen med en ny servicebyggnad och bygger dessutom tio nya övernattningsstugor. Och ute i Burgsviken gjuts för närvarande den stora syresättningsbassängen som också skall fungera som en stor utomhuspool. För närvarande finns en provisorisk bred väg ut till bassängen, men den kommer att tas bort och ersättas av en lång spång. Premiärdopp kan det bli runt midsommar. Och apropå Burgsviken så pågår fortfarande det uppmärksammade projektet ”Rädda Burgsviken” och förhoppningen är att projektet skall gå över i en mera fullskalig fas. Till medgångarna hör också det stora vattenprojektet med en budget på 16 miljoner kronor under fem år och som syftar till att göra Storsudret självförsörjande på vatten. Inte minst bland lantbrukarna är intresset stort. Och nu är det äntligen vårväder på Storsudret. Det innebär också att många portar slås upp. Intressant vernissage idag på Körsbärsgården och även Vamlingbo prästgård har öppnat för säsongen och det såg ut som om Majstre också hade öppnat. Brukar inte det ske först den första maj?