Om nederbörd, grönsaker, majs och en världsmästare

Om nederbörd, grönsaker, majs och en världsmästare

Okt 11

Sedan 1 januari har det till dags dato, den 11 oktober, fallit cirka 480 millimeter regn på Storsudret. Våren var torr och under årets första fyra månader kom det endast cirka 130 millimeter. Men under sommaren och början av hösten har det kommit desto mer. Cirka 350 millimeter från 1 juni t o m 11 oktober. Och nu är det blött i markerna och då infinner sig frågan hur det går med majsskörden. Håller markerna för skördemaskiner och traktorer? Längre norr ut på ön har en hel del grönsaker förstörts av allt regn och dessutom går det inte att komma ut på alla åkrar. Många erinrar sig det synnerligen blöta året 1960 då det verkligen inte var nådigt att vara lantbrukare. Nu borde dock de låga grundvattennivåerna kunna stiga en del till glädje för många med sinande brunnar. Till sist ett senkommet grattis till Per Tellström som förra lördagen blev världsmästare och inte vilken världsmästare som helst. Per vann nämligen det mycket prestigefyllda världsmästerskapet i gotlandsdricke och alla storsudergutar gladdes åt att guldmedaljen stannade på Storsudret.