Om rådjursjakt och etablissemang som stänger

Om rådjursjakt och etablissemang som stänger

Sep 24

Idag höll Vamlingbo-Hamra-Sundre jaktklubb sitt årsmöte. Traditionsenligt på Holmhällar samma dag som pensionatet stänger för säsongen. I det vackra och varma vädret var det många som passade på att äta lunch utomhus bland tallarna. Idag stängde också Körsbärsgården för säsongen och nästa helg slår Vamlingbo prästgård igen dörrarna. Sommaren är onekligen passerad. Tur att Fiket håller öppet. På jaktklubbens årsmöte redovisade Folke Widén statistik över avskjutningen i Jägareförbundets östra krets dit Storsudret hör och även statistik över avskjutningen på Storsudret. Jaktåret 2016/17 nedlades hela 50 rådjur på Storsudret mot 42 året innan. Och det kan finnas mörkertal, det vill säga en och annan som glömt att rapportera. Det tycks alltså finnas allt fler rådjur på Storsudret, men det finns ännu fler rådjur per hektar längre norrut på ön och avskjutningen liksom trafikolyckorna har ökat år efter år. Under årsmötet diskuterades också behovet av att begränsa antalet kråkor och skator så att inte fasanerna och rapphönsen skall försvinna helt. Kråkorna och skatorna tar nämligen äggen för både fasaner och rapphöns och även för till exempel hussvalorna.