Enastående satsning av bröderna Jacobsson på Västergårde i Fide

Enastående satsning av bröderna Jacobsson på Västergårde i Fide

apr 20

På Västergårde i Fide reser sig stommen till en mäktig ladugårdsbyggnad. Den kommer att bli hela 3000 kvadratmeter stor. Det är bröderna Fredrik och Johan Jacobsson som gör denna storslagna satsning. Idag har de runt 125 mjölkande kor, mest röda, SRB, men också en del svartvita, SLB, och en del av blandras. Idag mjölkas korna i en så kallad mjölkgrop. Men nu har Fredrik och Johan bestämt sig för att inte bara fortsätta som mjölkbönder, utan att också utöka till runt 200 mjölkkor i en helt ny ladugård med så kallad varm lösdrift och robotmjölkning. Den imponerande stommen består av limträbalkar från det välrenommerade företaget Martinssons i Bygdsiljum utanför Skellefteå. Väggarna kommer upp till en höjd av cirka en och en halv meter bestå av i Rone prefabricerade betongblock och sedan blir det plast med ljusinsläpp upp till takfoten. Johan berättar att han och Fredrik rest stommen på egen hand och de kommer, för att få ner kostnaderna, att så långt det är möjligt att själva slutföra bygget. Det innebär att det kommer att ta sin tid och Johan räknar med att det kommer att ta minst ett år till innan de då säkerligen mycket förvånade korna inte bara får en helt ny bostad utan dessutom skall vänja sig vid att mjölkas av en robot. Fredriks och Johans satsning är värd all respekt och vad vore Storsudret utan alla dessa driftiga lantbrukare som inte bara håller landskapet öppet utan också genom sina investeringar bidrar till att det övriga näringslivet kan frodas. Det finns beräkningar som ger vid hand att en mjölkbonde skapar sysselsättning för ytterligare 4-5 personer. Hantverkare av alla de slag, mjölkbilschaufförer, anställda vid mejerierna med flera. Som före detta mjölkbonde, även om det nu är mer än trettio år sedan, uppmanar därför redaktören alla läsare att dricka ännu mer mjölk och att äta ännu mer svensk ost. Mjölk och ost är så gudomligt gott och dessutom nyttigt. Redaktören ber läsarna om överseende för detta reklaminslag som annars är bannlyst på nyhetssidan.