Presentation av bensinmacken i Burgsvik

Presentation av bensinmacken i Burgsvik

okt 27

Enda bemannade bensinmacken på södra Gotland finns i Burgsvik. Det finns ingen bemannad mack i vare sig Hemse eller Klintehamn. Macken i Burgsvik byggdes 1958 av Ejnar Östergren. Då fanns det redan sex mackar på Storsudret. Två i Burgsvik, två i Vamlingbo, en i Fide och en i Hamra. Ejnars mack blev alltså den sjunde och när den byggdes var sonen Stig fjorton år gammal och fick hjälpa till vid bygget. Han övertog senare macken och så småningom gick hans bonussöner Leif och Dan Norman in som delägare. Efter Stigs bortgång förra året ägs macken av Leif och Dan.

Efter att under många år sålt drivmedel från Shell gick macken i början av förra året in i en inköpsorganisation för fristående handlare, EMAB AB, eftersom Shell inte längre visade något intresse för mindre mackar på landsbygden. Därför säljer macken idag drivmedel från Gulf. Dessutom har man en tankbil som säljer olja till båtar, andra mackar, villor och lantbruk. Det innebär att man har två chaufförer anställda, varav en på halvtid. I macken arbetar utöver Leif och Dan även Carina på deltid.

Företaget heter Ejnar Östergren AB och omsätter cirka 20 miljoner kronor om året. Utöver försäljningen av drivmedel och annat som brukar höra till i en mack är man ombud för Svenska Spel, ATG, Posten, DHL, Schenker och ett apotek. Man säljer också däck, erbjuder däckbyten samt mindre reparationer. Dessutom har man två hyresgäster. En redovisningsfirma och en syateljé.

På sikt tänker Leif och Dan komplettera det redan omfattande utbudet av varor och tjänster genom att även sälja korv, med eller utan bröd. Kaffe finns redan att köpa. För redaktören som ofta pendlar mellan fastlandet och Storsudret hör det alltid till att inför varje resa till fastlandet stanna till vid macken och tanka, även om tanken är välfylld. Det beror inte på att bränslet är bättre än på fastlandet utan på en önskan att ge ett litet bidrag till att vi får behålla denna förnämliga institution på Storsudret.

Till sist en liten historia hämtad ur boken ”Ett solvarv på Storsudret”. I den skriver Bernt ”Bison” Nilsson följande. ”Bensinmacken har just öppnat och Stig ”Stickan” Östergren sätter upp morgontidningarnas löpsedlar och fyller på kannorna med vatten till törstande bilkylare. Jag går in och spelar femtio kronor på tre fotbollsmatcher på Lången. En gång vann jag sexhundra kronor. En turistande man från Stockholm förundrar sig över mackens låga priser på cd-skivor. – De är ju mycket billigare än i Stockholm, säger han. – Det beror på frakterna, förklarar ”Stickan”. – På det viset, svarar stockholmaren.